MMM – A Museum with a Twist

Magnificent Metal Monday takes us over to the land of Northern Lights, Fjords and Reindeers. Appearing in ArchDaily‘s list of Top 2019 Projects, “The Twist” opened this Fall as an inhabitable bridge torqued at its center, forming a new journey and art piece within the Kistefos Sculpture Park in Jevnaker, Norway.”

According to CNN, “The Twist is a hybrid spanning several traditional categories: It’s a museum, it’s a bridge, it’s an inhabitable sculpture,” says Bjarke Ingels, Founding Partner & Creative Director, BIG. Kistefos Sculpture Park is located at the site of a former wood pulp mill and has been a staple of the Norwegian cultural scene for the past two decades.

From ArchDaily, “A simple twist in the building’s volume allows the bridge to lift from the lower, forested riverbank in the south up to the hillside area in the north. As a continuous path in the landscape, both sides of the building serve as the main entrance. From the south entry, visitors cross a 16m aluminum-clad steel bridge to reach the double-height space with a clear view to the north end, similarly linked with a 9m pedestrian bridge. The double-curved geometry of the museum is comprised of straight 40cm wide aluminum panels arranged like a stack of books, shifted ever so slightly in a fanning motion. The same principle is used inside with white painted 8cm wide fir slats cladding the floor, wall, and ceiling as one uniform backdrop for Kistefos’ short-term Norwegian and international exhibitions. From either direction, visitors experience the twisted gallery as though walking through a camera shutter.

The museum is made up of three distinct galleries with sweeping views over the river and sculpture park. The double-curve of the museum’s exterior is created via straight aluminum panels arranged, as BIG describes it, “like a stack of books” — each panel is shifted ever so slightly forward.This oxymoron is at the heart of the Twist’s aesthetic appeal: straight panels creating a curved effect.

According to an article published by “Life in Norway,” “As a bridge it reconfigures the sculpture park turning the journey through the park into a continuous loop. As a museum it connects two distinct spaces – an introverted vertical gallery and an extraverted horizontal gallery with panoramic views across the river. A third space is created through the blatant translation between these two galleries creating the namesake twist. The resultant form becomes another sculpture among the sculptures of the park.”

Dezeen comments, “As a nod to the post-industrial site, BIG wrapped The Twist in strips of raw aluminium. These are gently staggered like a deck of cards to create the optical illusion of a curved form.”

1 thought on “MMM – A Museum with a Twist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.